2037 poze   50753 vizite
Albume
00000001DECLARATIE1 CONTACT-ACASA   2023___SEMINTE2 RASADURI   Rasad de ardei iute si foarte iute2021 CAPSUNI4 CIND SE PLANTEAZA RASADURILE DE LEGUME8 martieARDEI IUTI_EXTREM DE IUTI   7 Frati   A Cititi inainte sa cumparati seminte sau rasad de ardei iuti sau foarte iuti   AI ARDEI IUTI SI EXTREM DE IUTI   Ardeii iuti   BHUT JOLOKIA Chocolate   CAROLINA _REAPER   CHRISTMAS BELL_UBA TUBA   Habanero orange      Habanero red         Habanero maya   Jamaicad orancio   Jamaican hot   Jamaican red   MORUGA TRINIDAD SCORPION   NAGA MORICH   NAGA VIPER   NEGRU Mexican   PETER PEPPER __ POINTS   PIEMENTA DE BICO   PIEMENTA de CARO   RED CHERRY CIREASA   THICK de CAYENNE   WONDER LITTLEARONIAC1__ROSII NEGRE   C-ROSII Negre despre rosiile NEGRE   ROSII BRANDY WINE_black brandy wine   ROSII CHEROKEE PURPLE__black purple cheroche   ROSII CHOCOLATE STRIPES   ROSII NEGRE DE CRIMEEA_black krim   ROSII negre de KUMATO__black kumato   ROSII negre de TULLA__black tulla   ROSII NEGRU CARBON _black carbon   ROSII SEA MAN__omul mari negre   ROSII TRUFA NEAGRA__black truffle   TOMATE BLACK BEEFE __negru biftecCASTRAVETI__EXOTICI MEDICINALI   ALBI   CASTRAVETE ROSU   CHARANTIA__ CASTRAVETE MEDICINAL   GAC___FRUCTUL DIN RAI   KIVANO _fruct exotic   LEMON   LUFAD TOMATE__ ROSII   ROSII ANANAS   ROSII GIGANT ITALIAN   ROSII SIRIANA   ROSII ACMARIU DE ALBA   ROSII BLUE BEAK   ROSII BUZAU 22   ROSII COPIA STRIPES   ROSII CUORE d ALBENGA   ROSII MARMANDE   ROSII POM-OCTOPOTUS_________RARITATE   ROSII RED TRUFLE   ROSII SAN MARZANO   ROSII TANGERINE   ROSII TIGRELA   ROSII URIASE de PLOPU      ROSII URIASEDE SEZON FRUCTE-CAPSUNI 2022dulceata 2022E TOMATE   Rosii costate   ROSII JANTARF TOMATE_ROSII CHERRY   ROSII CHERRY CILIEGINO   ROSII CHERRY GHIVECI galbene   ROSII CHERRY NEGRE-RUNDA   ROSII CHERRY YELLOW PEAR   ROSII DUBLU CHERRY_NEGRUFRUCTE DE PADUREG POMI si ARBUSTI FRUCTIFER   ALUN   ARBUSTI COACAZ      COACAZ Jonkheer Van Tets   CATINA   Descriere fructe de padure   G1 MURE SI BUTASI DE MUR      Mure 2 august 2020      Mure Iulie 2020      Plantarea butasilor de mur      Principalele tratamente intr-o plantatie de mur      VINDEM Mure de cultura din soiulThornFree      vinzare 2021   KAKI_ FRUCTUL ZEILOR   KIVI JENI   MASLIN   RODIU   SOC NEGRU_HASCHBERG   Tehnologia de cultura a coacazului negru      21 iunie 2020G2 ARONIAGLADIOLEH COMESTIBILE-AROMATICE   CARTOFUL DULCE   CARTOFUL MOV_pt saminta   HREANUL   IENIBAHR   MENTA SPICATA SPEARMINT   ROZMARINUL-disponibil plante 1-2 -3 si 5 ani   TOPINAMBUR alb si rosuI_INGRASEMINTE   Macerate pt legumeK--CAPSUNI   19 mai 2020   Capsuni in solar noiembrie 2018   Capsuni mai -iunie 2018      AMINTIRI DIN 2018   Consumul de capsuni-beneficii pentru sanatate   De la silaghy   Erbicide   fertilizare   Noutati   PLANTE-CAPSUNI      CAPSUN progam tratamente   Pregatire pt iarna   program fertilizare   Program fertilizare la capsuni   Soiul capsuni ALBA   Soiul capsuni CLERY   Soiul capsuni ELSANTA   Soiul de capsuni PREMIAL   Soiuri de capsun   stiai ca   Vind en-gros si en detail Capsuni   VIND STOLONI CAPSUNIK-Capsuni 3 mai 2020   17 mai 2020   De sezon la vinzareL-MOTOCULTOR PASOUALI   pt bilonat si intins folieM-GAINI RASA AUSTRALORP   Puicute outoare LOHMAN BROWN si AUSTRALORPMure 2021N---VINETE-satirate alb violet vinete rosii vinete verzi vinete albeO FLORI   Ghiocelul floarea cu antigel in frunze ingrijirea si inmultirePOZE   16 august 2020   DIN 2017   IMAGINI 01 iule 2017   imagini 10 iulie 2017   IMAGINI 15 IULIE 2017 URIASE DE PLOPU   imagini 21 martie 2017   Imagini 22 martie 2017   imagini 23 iunie 2017 solar 01   IMAGINI 25 IULIE 2017   imagini 27 iunie solar 3   imagini 30 IULIE 2017 record   sfirsit de noiembrie 2017POZE 2018   IARNA 23 MARTIE 2018 PLOPU-AMARASTI   IMAGINI 09 APRILIE2018   Imagini 14 August 2018   Imagini 19 iule 2018   Imagini 22 iulie 2018   Imagini 26 Mai 2018   Imagini 27 iulie 2018   Iunie2018   PERI in floare 20 aprilie 2018Rasaduri de legumeRolul elementelor minerale in nutritia plantelor horticolerosii 2021 2TRANDAFIR HIBISCUS de gradinaURZICAVand rasaduri 2021   VIND rasad rosii BYELSA   VIND rasad rosii RUGATINO   VIND rasad rosii VITARA   Vind rasaduri rosii Uriase de PLOPUVIDEM ROSII 2021VIND RASAD LEGUME 2023VIND RASAD ROSIIX IMAGINI LEGUME FRUCTE PLANTExxxyyyyyyyyyyyyyyyyy

membru din 25 decembrie 2014

ALUN

Corylus avellana
Denumiri populare (regionale)
Tufă
Etimologie
Derivare regresivă din alună, care vine din limba latină – abellona (= abellana).
Tipologie
Arbust din familia betulaceelor, înalt de 2-5 m, cu frunze rotunde cordate, flori dispuse monoic, cele mascule aşezate în amenţi şi cu fructe comestibile.
Provenienţă
Alunul este originar din Asia Mică, Bazinul Mării Negre şi s-a extins în Turcia, Grecia, Italia, Spania, Franţa etc.
Importanţă
Este cultivat pentru fructele sale, un aliment foarte hrănitor datorită conţinutului mare în uleiuri, proteine, vitamine, săruri minerale.
Istoric
În Panteonul românesc, alunul este un arbust sacru, totem al şarpelui. După unele credinţe, este suficient să atingi şarpele cu o ramură verde de alun ca să-l omori sau să previi muşcătura reptilei. Alunul este invocat în descântecele de dragoste sau pentru câştigarea proceselor. Nuiaua de alun are proprietăţi magice, ca şi ulmul: apără casa de răuvoitori, arată omului comori ascunse sau este baghetă magică pentru vrăjitori. Istoria alunelor de pădure datează din cele mai vechi timpuri, istoricii antici menţionându-le ca fiind un aliment frecvent în dieta românilor, când se credea că acestea provin din Damasc, Siria, unde creşteau în sălbăticie. Cercetări arheologice efectuate în China au scos la iveală alune fosilizate datând cu 5.000 de ani în urmă. În zona Scoţiei de azi s-au descoperit dovezi ale procesării la scară mare a alunelor de acum 9.000 de ani
Aria de răspândire
Alunele sunt produse în cantităţi mari, cu scop comercial, în ţări precum Turcia, Italia, Oregon şi Washington. Turcia este însă principalul producător de alune din lume.
România
zonele de deal, Vâlcea, Gorj, Maramureş, Mehedinti,Dolj,Hunedoara, Caraş-Severin ,Transilvania etc. Se poate cultiva chiar în zona de câmpie, în plantaţiile clasice din jurul caselor.

Partea comestibilă
Fructele
Particularităţi
Având o înflorire abundentă, cu mare bogăţie de polen, alunul reprezintă prima sursă de polen pentru albine.
Mod de cultivare
Alunul este o specie pomicolă de vigoare redusă, care creşte relativ încet. Intră pe rod începând de la vârsta de 4-5 ani. Înfloreşte cu mult timp înainte de a înfrunzi, având o perioadă de vegetaţie în jurul a 250 de zile. Perioada de rodire durează 15-20 ani, în condiţiile unei bune îngrijiri. Producţia de fructe ce se obţine la hectar este cuprinsă între 2-3.000 kg.
Terenul
Stratul fertil de sol, destinat culturii intensive a alunului, trebuie să aibă o grosime de minim 60-80 cm. Cele mai bune soluri s-au dovedit a fi cele cu textură medie de tipul: lutoase, luto-nisipoase, nisipo-lutoase şi luto-argiloase. În zona subcarpatică, precum şi în zona colinară, se întâlnesc o serie de soluri favorabile culturii alunului.
Seminţe
ţă nu produc întocmai caracterele şi însuşirile plantelor părinţi. Pentru semănat se aleg seminţele cele mai mari şi se pun la stratificat până la data semănatului, care se face toamna.

Îngrăşăminte
Terenul destinat culturii alunului se fertilizează cu gunoi de grajd fermentat în cantitate de 40 t/ha. Alunul reacţionează bine la îngrăşămintele minerale pe bază de azot, fosfor şi potasiu. Dozele recomandate sunt 80-60-60 kg substanţă activă.
Utilaje
În funcţie de mărimea culturii, pentru pregătirea terenului şi săparea gropilor se pot folosi utilaje specifice, ca la cultura altor pomi fructiferi.
Plantare
Alunul creşte şi fructifică bine în terenuri bine luminate, fără însă ca acestea să fie prea mult expuse uscăciunii. Preferă văile deschise, terenurile bine scurse, pantele cu expoziţie nordică. Metoda cea mai folosită de înmulţire este marcotajul prin muşuroire. Plantarea alunului se face toamna, prin săparea unor gropi de 40-50 cm adâncime şi largi de 1,2 m, deoarece alunul îşi dezvoltă sistemul radicular lateral. Se udă după plantare, se calcă pământul pe rădăcini şi se muşuroiesc tufele pentru a feri rădăcinile de ger. La plantare se grupează 2-3 soiuri în parcele pentru a se asigura polenizarea.
Vecinătate
Merge bine alături de nuc.
Întreţinere şi îngrijire
În primii ani, până la consolidarea sistemului radicular, nu se recomandă nicio tăiere asupra părţii aeriene. La 2-3 ani de la plantare se pot efectua răriri şi scurtări asupra ramurilor de schelet.
Când tufele intră în perioada de declin, tăierile de reîntinerire sunt indicate în scopul reactivării vegetaţiei, ceea ce permite fructificarea lor în continuare.
Dăunători
Afide, păianjeni etc.
Modalităţi de luptă contra dăunătorilor
Se pot stropi, în funcţie de tipul de dăunător care afectează cultura.
Mod şi perioadă de recoltare
Anotimpul de recoltare este toamna, după luna septembrie.
Condiţii de păstrare
Alunele, ca şi nucile, rezistă timp îndelungat dacă sunt ţinute la loc umbros şi răcoros.
Reacţia la condiţiile de mediu
Nevoia alunului pentru apă este foarte ridicată. Alunului îi merge bine numai în acele zone în care suma precipitaţiilor anuale se situează între 700-1200 mm. Cultura alunului s-a dezvoltat cu precădere în zonele cu temperaturi medii anuale cuprinse între 12 şi 16° C. În ultimii ani, arealul s-a extins şi la zone cu temperaturi medii de 9-10° C. Creşterea şi fructificarea alunului sunt direct influenţate de lumină. Rezistă la geruri mari, de până la -30°C, însă prezintă sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar în perioada înfloritului.
Soiuri
Alunul de pădure, alunul turcesc, alunele tubuloase, Uriaşe de Halle, De Roma, Lungi de Landsberg, De Trapezundt, Lambert albe, Lambert roşii, Cosford.
Rotaţia culturilor
Nu este cazul.
Beneficii pentru organism
Alunele sunt bogate în uleiuri şi hrănitoare, fiind o sursă importantă de proteine vegetale pentru orice dietă sau mod de alimentaţe sănătos.
Aport caloric
Alunul este o specie valoroasă, cu fructe plăcute la gust şi care constituie un aliment foarte hrănitor datorită conţinutului mare în uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, săruri minerale. Alunele sunt bogate în substanţe nutritive (substanţe proteice, substanţe grase, glucide, celuloză), substanţe chimice: potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, precumşi vitaminele E, B1, PP

Sfaturi de consum
Alunele pot fi consumate în stare proaspătă, prelucrate în produse de cofetărie sau pot fi utilizate pentru extragerea uleiului.
Utilizare în alimentaţie
Alunele sunt fructe comestibile şi pot fi mâncate ca atare sau prăjite. Sunt folosite pentru prepararea diferitelor bomboane, a ciocolatei, prăjiturilor, îngheţatei sau a produselor de patiserie.
Alunele sunt adesea utilizate pentru prepararea pralinelor sau trufelor de ciocolată. Din alune se fabrică un ulei aromat, special pentru gătit, folosit mai ales în ţările asiatice. Se mai folosesc pentru a da aromă cafelei. De asemenea, mai sunt utilizate la prepararea băuturii cunoscute sub numele de cappuccino.
Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Fructele ajută în orice tip de dietă sau regim alimentar. Se utilizează şi în industria farmaceutică.
Uleiul de alune este apreciat în fabricarea produselor cosmetice, în fabricarea lacurilor şi în pictură.
alun 1
alun 1
alun 2
alun 2
alun 3
alun 3
alun 4
alun 4
alun 5
alun 5
ramura de alun
ramura de alun

Comentarii album • 3
florynalba 9 februarie 2015  
Buna,stiti ce soi de alun este?mersi!
Raportează
Seminteviilegume 9 februarie 2015  
in descriere aveti denumirea stintifica(alun comun)
Raportează
purtan 8 februarie 2015  
delicioase
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.