2037 poze   51453 vizite
Albume
00000001DECLARATIE1 CONTACT-ACASA   2023___SEMINTE2 RASADURI   Rasad de ardei iute si foarte iute2021 CAPSUNI4 CIND SE PLANTEAZA RASADURILE DE LEGUME8 martieARDEI IUTI_EXTREM DE IUTI   7 Frati   A Cititi inainte sa cumparati seminte sau rasad de ardei iuti sau foarte iuti   AI ARDEI IUTI SI EXTREM DE IUTI   Ardeii iuti   BHUT JOLOKIA Chocolate   CAROLINA _REAPER   CHRISTMAS BELL_UBA TUBA   Habanero orange      Habanero red         Habanero maya   Jamaicad orancio   Jamaican hot   Jamaican red   MORUGA TRINIDAD SCORPION   NAGA MORICH   NAGA VIPER   NEGRU Mexican   PETER PEPPER __ POINTS   PIEMENTA DE BICO   PIEMENTA de CARO   RED CHERRY CIREASA   THICK de CAYENNE   WONDER LITTLEARONIAC1__ROSII NEGRE   C-ROSII Negre despre rosiile NEGRE   ROSII BRANDY WINE_black brandy wine   ROSII CHEROKEE PURPLE__black purple cheroche   ROSII CHOCOLATE STRIPES   ROSII NEGRE DE CRIMEEA_black krim   ROSII negre de KUMATO__black kumato   ROSII negre de TULLA__black tulla   ROSII NEGRU CARBON _black carbon   ROSII SEA MAN__omul mari negre   ROSII TRUFA NEAGRA__black truffle   TOMATE BLACK BEEFE __negru biftecCASTRAVETI__EXOTICI MEDICINALI   ALBI   CASTRAVETE ROSU   CHARANTIA__ CASTRAVETE MEDICINAL   GAC___FRUCTUL DIN RAI   KIVANO _fruct exotic   LEMON   LUFAD TOMATE__ ROSII   ROSII ANANAS   ROSII GIGANT ITALIAN   ROSII SIRIANA   ROSII ACMARIU DE ALBA   ROSII BLUE BEAK   ROSII BUZAU 22   ROSII COPIA STRIPES   ROSII CUORE d ALBENGA   ROSII MARMANDE   ROSII POM-OCTOPOTUS_________RARITATE   ROSII RED TRUFLE   ROSII SAN MARZANO   ROSII TANGERINE   ROSII TIGRELA   ROSII URIASE de PLOPU      ROSII URIASEDE SEZON FRUCTE-CAPSUNI 2022dulceata 2022E TOMATE   Rosii costate   ROSII JANTARF TOMATE_ROSII CHERRY   ROSII CHERRY CILIEGINO   ROSII CHERRY GHIVECI galbene   ROSII CHERRY NEGRE-RUNDA   ROSII CHERRY YELLOW PEAR   ROSII DUBLU CHERRY_NEGRUFRUCTE DE PADUREG POMI si ARBUSTI FRUCTIFER   ALUN   ARBUSTI COACAZ      COACAZ Jonkheer Van Tets   CATINA   Descriere fructe de padure   G1 MURE SI BUTASI DE MUR      Mure 2 august 2020      Mure Iulie 2020      Plantarea butasilor de mur      Principalele tratamente intr-o plantatie de mur      VINDEM Mure de cultura din soiulThornFree      vinzare 2021   KAKI_ FRUCTUL ZEILOR   KIVI JENI   MASLIN   RODIU   SOC NEGRU_HASCHBERG   Tehnologia de cultura a coacazului negru      21 iunie 2020G2 ARONIAGLADIOLEH COMESTIBILE-AROMATICE   CARTOFUL DULCE   CARTOFUL MOV_pt saminta   HREANUL   IENIBAHR   MENTA SPICATA SPEARMINT   ROZMARINUL-disponibil plante 1-2 -3 si 5 ani   TOPINAMBUR alb si rosuI_INGRASEMINTE   Macerate pt legumeK--CAPSUNI   19 mai 2020   Capsuni in solar noiembrie 2018   Capsuni mai -iunie 2018      AMINTIRI DIN 2018   Consumul de capsuni-beneficii pentru sanatate   De la silaghy   Erbicide   fertilizare   Noutati   PLANTE-CAPSUNI      CAPSUN progam tratamente   Pregatire pt iarna   program fertilizare   Program fertilizare la capsuni   Soiul capsuni ALBA   Soiul capsuni CLERY   Soiul capsuni ELSANTA   Soiul de capsuni PREMIAL   Soiuri de capsun   stiai ca   Vind en-gros si en detail Capsuni   VIND STOLONI CAPSUNIK-Capsuni 3 mai 2020   17 mai 2020   De sezon la vinzareL-MOTOCULTOR PASOUALI   pt bilonat si intins folieM-GAINI RASA AUSTRALORP   Puicute outoare LOHMAN BROWN si AUSTRALORPMure 2021N---VINETE-satirate alb violet vinete rosii vinete verzi vinete albeO FLORI   Ghiocelul floarea cu antigel in frunze ingrijirea si inmultirePOZE   16 august 2020   DIN 2017   IMAGINI 01 iule 2017   imagini 10 iulie 2017   IMAGINI 15 IULIE 2017 URIASE DE PLOPU   imagini 21 martie 2017   Imagini 22 martie 2017   imagini 23 iunie 2017 solar 01   IMAGINI 25 IULIE 2017   imagini 27 iunie solar 3   imagini 30 IULIE 2017 record   sfirsit de noiembrie 2017POZE 2018   IARNA 23 MARTIE 2018 PLOPU-AMARASTI   IMAGINI 09 APRILIE2018   Imagini 14 August 2018   Imagini 19 iule 2018   Imagini 22 iulie 2018   Imagini 26 Mai 2018   Imagini 27 iulie 2018   Iunie2018   PERI in floare 20 aprilie 2018Rasaduri de legumeRolul elementelor minerale in nutritia plantelor horticolerosii 2021 2TRANDAFIR HIBISCUS de gradinaURZICAVand rasaduri 2021   VIND rasad rosii BYELSA   VIND rasad rosii RUGATINO   VIND rasad rosii VITARA   Vind rasaduri rosii Uriase de PLOPUVIDEM ROSII 2021VIND RASAD LEGUME 2023VIND RASAD ROSIIX IMAGINI LEGUME FRUCTE PLANTExxxyyyyyyyyyyyyyyyyy

membru din 25 decembrie 2014

Macerate pt legume

Cultivarea de plante în sistem ecologic presupune anumite restricții în ceea ce privește utilizarea erbicidelor, pesticidelor și îngrășămintelor. Toate aceste substanțe ce pot fi cumpărate din comerț trebuie să fie avizate pentru a fi utilizate în cultură ecologică. Cu toate acestea prețul acetor produse nu este deloc unul mic, tocmai de aceea cei mai mulți dintre legumicultorii din zona ecologică aleg să facă diverse soluții pe baza de plante care să ajute la buna dezvoltare a plantelor de cultură și să înlocuiască îngrăsămintele chimice.

Soluțiile bio la îndemâna legumicultorilor sunt multiple. În afara fertilizării cu gunoi de grajd, fermierii fac diverse combinații de plante: tătăneasă, coada calului, dar și usturoi sau ceapă pentru a le oferi plantelor elementele nutritive de care au nevoie. Maceratele pot fi făcute din tulpină, rădăcină, funze și flori, fiecare porțiune din plantă este importantă pentru a asigura necesarul de elemente nutritive pentru legume.

Maceratele – veritabile îngrășăminte organice

1.Maceratul de urzică- fetilizant bogat în azot și fier

Poate cel mai cunoscut, dar și cel mai utilizat macerat în agricultura ecologică este cel obținut din urzică. Acest macerat presupune o perioadă mai lungă de timp, dar la final obții atât un fertilizant excepțional, cât și un produs pentru combaterea buruienilor și dăunătorilor.

”Maceratul de urzică este foarte bun, eu îl folosesc de când m-am apucat de agricultură ecologică pentru că este bogat în azot și fier. Este adevărat că dacă nu ai timp să aștepți până se obține un macerat de urzică numai bun de utilizat, poți tăia urzici și le poți lăsa pe sol, însă eficiența în cel de-al doilea caz este destul de scăzută. Pentru maceratul de urzică ai nevoie de un recipient din plastic în care pui urzici până la jumătate, după care completezi cu apă. De obicei raportul este de 10 kilograme de plante la 100 litri de apă. Maceratul de urzică va fi gata în câteva zile, dar trebuie să ai grijă să amesteci din când, în când în recipient și trebuie să te asiguri că maceratul beneficiază de destul de mult oxigen pentru a fermenta. Îți poți da seama când este gata de utilizare, atunci când mirosul degajat este greu de suportat. Maceratul de urzică aduce o cantitate însemnată de azot și alte elemente minerale, iar legumele se vor dezvolta armonios. Aceast îngrășământ natural ce conține o cantitate însemnată de azot nu este tolerat de culturile de mazăre, fasole, usturoi și ceapă”, a explicat producătorul de legume bio.

2.Macerat de tătăneasă – fertilizant bogat în potasiu

Maceratul obținut din frunzele de tătăneasă se folosește ca îngrășământ lichid, pentru culturile de legume. De obicei acest tip de îngrășământ verde este indicat pentru legumele iubitoare de potasiu, însă tătăneasa ajută grădina și prin adăugarea în sol a unor minerale precum calciu, fier, azot, magneziu sau fosfatul.

”Tătăneasa este o altă plantă pe care o folosesc pentru a-mi face fertilizanți. Această plantă este extrem de utilă mai ales datorită conținutului ridicat de potasiu. Maceratul de tătăneasă se prepară după aceași metodă ca cel de urzică, numai că procesul de fermentare în cazul acestei plante durează mai mult, în jur de 4-5 săptămâni. Maceratul de tătăneasă nu se administrează nediluat, ci soluția obținută se strecoară și la 1/3 cană de soluție se adugă 4 cani de apă. Soluția poate fi utilizată pentru a stropi frunzele sau pământul din jurul plantelor de cultură. Acest îngrășământ este recomandat a fi aplicat în culturile de tomate, vărzoase, castraveți, ceapă, salată sau țelină”, recomandă fermierul.

3.Macerat din coada calului – tonic pentru plante

Maceratul din coada calului aduce un aport însemnat de siliciu în plantă, fiind extrem de eficient și pentru combaterea dunătorilor, dar și a bolilor.

”Maceratul obținut din coada calului poate fi folosit atât pe post de îngrășământ verde, dar și pe post de insecticid. Datorită compușilor activi din plantă, extractul de coada calului acționează ca un veritabil tonic pentru plantele de cultură, acesta pornesc mai repede în vegetație și frunctifică mult mai repede. De asemenea, protejează planta de atacul unor boli sau a unor dunători. Maceratul de coada calului se prepară din 1 kilogram de plantă proaspătă și 10 litri de apă ce se lasă la macerat 1-3 săptămâni, în funcție de temperatura de afară. În general, fermentația este încheiată atunci când lichidul nu mai prezintă pe suprafața lui bule de aer. Îngrășământul verde se folosește în soluție diluată de 1:10”, a explicat producătorul de legume bio, cum se face un macerat corect din coada calului.

4-5.Macerat din ceapă sau din usturoi

Un macerat ceva mai costisitor este cel din ceapă și usturoi, dar dacă ai în grădină aceste plante sau nu ai reușit să vinzi la piață întreaga cantitate, nu trebuie să arunci legăturile de ceapă sau de usturoi ofilite – acestea pot fi folosite ca veritabile îngrășaminte pentru celelalte plante de cultură datorită microelementelor pe care le conțin.

”Ceapa și usturoiul ce nu mai pot fi vândute sau folosite la bucătărie se pot transforma în îngrășăminte pentru alte plante de cultură. Bogate în substanțe minerale, aceste legume pot ajuta alte plante în procesul de dezvoltare și te pot ajuta să obții producții bune, doar prin folosirea acestei soluții pe bază de ceapă și usturoi. Varianta de preparare diferă, fie poți face un macerat, dar care durează ca și timp, fie poți pune peste ceapă sau usturoi apă clocotită și cu soluția rezultată poți face stropiri în grădină sau solar,ardeiul iute este un bun insecticid si eu il folosesc cu succes in legumicultura in amestec cu flori de galbenele,salvie,rostopasca si musetel.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.