In cele ce urmeaza va vom prezenta cum se face plantarea butasilor de mur intr-o plantatie comerciala.
Inainte de a ne apuca de plantat trebui sa facem un set de analize pedologice, agrochimice si microbiologice pentru a sti exact valorile ph-ului, micro si macro elementele, humusul, umiditatea etc, iar in urma acestor analize ni se vor da niste recomandari de fertilizare pentru cerintele murului, plecand de la valorile pe care le are terenul respectiv.
Dupa ce am facut analizele de sol, terenul trebui arat si frezat in vederea plantarii. Plantarea se realizeaza toamna sau primavara, in functie de cum reusim sa pregatim terenul.
Primul lucru pe care o sa-l facem este sa stabilim unde vor fi drumurile de acces si care va fi orientarea randurilor, de preferat daca se poate pe directia nord-sud. Dupa ce am stabilit aceste lucruri vom face sistemul de sustinere. Acesta poate fi facut cu spalieri metalici, de beton sau chiar si de lemn. Spalierii trebui sa aiba minim 2,4 m astfel incat sa intre in pamant 60 cm si la suprafata sa mai ramana 1.8 m. Distanta intre randuri trebui sa fie de minim 2,3-2,5 m si maxim de 3 m. Aceasta decizie o puteti lua in functie de utilajul cu care veti lucra plantatia. Distanta intre spalieri trebui sa fie de maxim 6 metri deoarece corzile de mur sub actiunea zapezii vor solicita destul de mult . Dupa terminarea plantarii pe spalieri se vor monta 3 sarme la distanta de 0.6 m de sol, 1.2 m si 1.7m. Acestea pot avea grosimea de 1.8 - 2 mm
Dupa ce spalieriii sunt instalati vom incepe plantarea propriu zisa care consta in saparea unor gropi de circa 30 cm adancime si 20cm latime la distanta de 1.2 m intre ele. Pe fundul acestori gropi vom pune circa 1kg de mranita bine fermentata. Dupa ce am realizat acest lucru vom fasona radacinile butasilor de mur si le vom mocirlii intr-un amestec de balega proaspata, pamant si apa ( aceasta trebui sa aiba consistenta smantanii). Butasul de mur se va baga in groapa circa 10 cm (2-3 cm peste radacina) si se va astupa cu pamantul scos. dupa care va trebui sa calcam in jurul lui pentru a tasa cat mai bine pamantul si a ne asigura ca in jurul radacinilor nu au ramas goluri de aer. Odata terminata si aceasta etapa urmeaza udarea butasilor care se va face imediat dupa plantare cu circa 2 litri de apa.
In cazul in care nu aveti posibilitatea sa montati sistemul de sustinere nu este nici o problema, puteti trece peste aceasta etapa deoarece murul poate sta fara acesta in primul an, insa in primavara anului urmator trebuie sa aveti sistemul de sustinere gata pana ca murul sa intre in vegetatie.
In cazul in care doriti, dupa plantare puteti pune 10-15 grame de complexe npk 16-16-16 sau 20-20-20 in jurul fiecarui butas, iar in cazul in care nu ati avut mranita pentru gropi aceste complexe devin obligatorii.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: seminteviilegume
Mesaj:
seminteviilegume
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.